Konference Holandsko

Zveřejněno: 9. 10. 2016, zapsal: Jana Šopejstalová, přečteno: 2074x

Zpráva z  International Esa Teacher´s Conference

Víkend 1. - 2. října jsem měla možnost prožít s učiteli 17 států Evropy v Holandsku.  Na tento víkend byla pro zástupce z řad učitelů připravená konference Space in the Classroom spojená s návštěvou střediska ESTEC v Noordwijku.  Konferenci připravila a učitele pozvala společnost European Space Agency (ESA) – oddělení ESA Education Office. Z každého členského státu organizace získali pozvání dva učitelé. V sobotu 1. října se v hotelu Inn v Leidenu sešli účastníci ze Španělska, Řecka, Portugalska, Dánska, Rakouska, Nizozemí, Švédka, Irska, Švýcarska, Rumunska, Norska, Lucemburska, Velké Británie, Belgie, Polska, Finska a České republiky.

Jako zástupci z ČR jsme museli z domova vyrazit už v pátek. Po příletu na letiště Schiphol u Amsterdamu jsme se vlakem dostali do Leidenu. Hotel Inn nás mile překvapil – od ochotného personálu, luxusního prostředí po výborné jídlo. V sobotu jsme se začali scházet kolem 9 hodiny. ESA Education pro nás připravila a předala krásné dárky.  Nejprve si slovo vzal Antoine Hubert, v sále konference nás přivítal, řekl nám všechny organizační záležitosti. Poté předal slovo vědci Jamesi Carpenterovi, který nám prezentoval poutavou přednášku Exploring Space. Na přednášku navázaly praktické workshopy – Space in the classroom.  Pracovnice ESA Education nás „donutily“ přemýšlet o vesmíru, Zemi, gravitaci, raketách a také spolupracovat s účastníky jiných zemí. První blok byl nazván Get me into Space. Nejprve jsme vyráběli raketu z papíru – šílená legrace. Učitelé se vyřádili jak při výrobě, tak při odpalování. Za ČR mohu pyšně prohlásit – letěla nám nejdál. Pak jsme přemýšleli o pohonu rakety. Z ingrediencí jsme vyráběli pohon. Stačila nám k tomu nádobka od filmu, kypřící prášek a voda. (Konferenční místnost po našem řádění byla téměř k nepoužití.)

Po přestávce jsme se věnovali pohledu z kosmu na Zem  - Looking down to Earth from space. Pomocí obrázků jsme řadili dvojice – pohled z letadla a pohled z kosmu. Dozvěděli jsme se například, proč je potřeba sledovat Zemi a získávat nové informace. Dalším workshopem byl Exploring the Solar Systém. Nejprve jsme vyráběli pomůcku, která nám ukazovala rozklad světla na barevné spektrum. V druhé části jsme se pokoušeli vyrábět krátery pomocí kuliček, mouky, kakaa a třpytek.  Jednalo se o jednoduché aktivity, které učitelé využijí v hodinách prvouky, přírodovědy, přírodopisu či vlastivědy na prvním i druhém stupni ZŠ.  Program byl promyšlen až do pozdních nočních hodin. Kolem deváté jsme vyrazili na prohlídku Leidenské Hvězdárny (Leiden Old Observatory) – nejstarší hvězdárny v Nizozemí. Nazpátek do hotelu Inn jsme se dostali až po 23.  hodině.

V neděli jsme měli jedinečnou možnost navštívit středisko ESTEC (European Space Research and Technology Centre) v Noordwijku. ESTEC je vývojové středisko pro satelitní technologie a 2. října tam probíhal ESTEC – Open day. Dostali jsme významnou výhodu – středisko pro nás bylo otevřeno o dvě hodiny dříve a tudíž jsme se dostali na místa, kam ostatní návštěvníci ne, a také jsme měli víc prostoru na otázky pro pracovníky střediska.  Tématem ESTEC  - Open day  byl „Breath of live“.  Program byl neuvěřitelně bohatý – přednášky vědců, komentované prohlídky družic, možnost prozkoumat raketu, 3D tiskárnu, ochutnat jídlo pro astronauty, zasoutěžit si o ceny a další. Mě velmi potěšilo osobní setkání s astronauty Francem  Malerbou, Hansem Schlegelem a Thomasem Reiterem. Během návštěvy střediska jsem mluvila s několika lidmi z ciziny, kteří přiletěli do Holandska jen na Open day – např. z Ameriky, Francie a dalších států. Všichni byli nadšení. Den neuvěřitelně rychle utekl. Na závěr jsme se sešli k popovídání si s ředitelem  Fracem Ongaro. Zodpověděl všechny naše otázky a taky přijal naše poděkování za krásnou akci. Veškeré náklady pro učitelé byly totiž hrazeny  ze strany společnosti ESA, a tudíž vše bylo pro učitele zdarma. 

Domů jsme si odvezli spoustu zážitků, prožitků z workshopů, nápady do vyučování a také kontakty na učitelé z jiných zemí. Jsem potěšena, že jsem se mohla akce zúčastnit a chtěla bych poděkovat za perfektní organizaci z české i holandské strany, výborný program a milé přijetí v Holandsku.