Nocování předškoláků v MŠ

Zveřejněno: 20. 6. 2016, zapsal: Olga Křížová, přečteno: 2038x

V letošním školním roce se uskutečnil první ročník přespávání předškoláků ve školce.

V 18 hodin jsme se sešli ve školce, kde se děti rozloučily s rodiči a poté jsme se vydali na lesní palouček k lávce, kde jsme si zahráli kuličky - které dneska zná už málokteré z dětí, házecí hru Bollo ball - která nás všechny moc nadchla a nechyběl ani slalom na plastových lyžích - kde se ukázalo, jak děti dokážou pracovat v týmu.

Po příchodu z lesa se děti pustily do výzdoby nových chodníků u školky, pokreslily je barevnými křídami a my mezitím rozdělaly oheň na slíbený táborák. Na zahradě jsme roztáhly deky a pak se rozjel ten pravý piknik. Jídlo a pítí mizelo bleskovou rychlostí. Sotva jsme stačily dopékat špekáčky, dodávat kečup a dolévat džbány se šťávou. :)

S plnými bříšky jsme se přemístili do školky, kde nás čekalo čištění zoubků a převléknutí do pyžámek. Že se chystáme do postýlek bylo ale prozatím jenom zdání. Nebyla by to ta pravá noc ve školce, kdyby se nekonala "noční" stezka odvahy. Děti se vydaly na cestu, kterou jim osvětlovala světla plamínků ze svíček a na konci krátké trasy je čekal poklad v podobě svítícího neonového náramku, který pak měl další využití při následné pyžamové párty.

Pak už ale byl ten správný čas zavrtat se do peřinek a vstřebat během noci zážitky z náročného dne. Děti byly velmi statečné a jen malokdo si stihl postesknout po domově. Slziček bylo opravdu jako šafránu. Noc už pak byla klidná, jen na pár sesuvů z lehátek se nedělo nic neobvyklého. :)

Až do rána, kdy k našemu úžasu vyskočila dítka opět nabitá energií už o šesté. :) Zaskočili jsme si do jídelny na snídani a po ranní hygieně nás čekal již "běžný" školkový den.

Jako památku na tuto akci si děti odnesly domů magnetky ze sádrových odlitků, které si samy pomalovaly a opravdu moc se jim povedly.

Děkujeme mnohokrát rodičům - za důvěru nám svěřenou a za podporu této akce, i následné ocenění, protože bez jejich zájmu by se nikdy nekonala. Děkuji kolegyním Janě Šnajdrové - za skvělé nápady a společnost během noci :) a Lence Cajthamlové za asistenci během programu, kolegyni Anně Malečkové, která nás v nemoci podporovala alespoň na dálku - bez nichž by se totiž můj pošetilý nápad nikdy neuskutečnil. Samozřejmě poděkování patří i paní ředitelce, která nám celou akci posvětila a paním kuchařkách, že nás nenechaly napospas hladu. :)

Největší DÍKY ale patří dětem samotným. Ta energie s jakou se přihnaly v podvečer do školky, radost z očekávání a nadšení z prožitého. Myslím, že to nejen mě chvílemi až dojímalo. Jiskřičky a radost v jejich očích nám byly maximální odměnou a ujištěním, že stejně jako oni, i my na tenhle večer jentak nezapomeneme. A právě to byl počáteční záměr při vzniku této akce...

Tradice je započata!!! Těšíme se na další ročník. :)