Říjen u prvňáčků

Zveřejněno: 1. 11. 2016, zapsal: Jana Šopejstalová, přečteno: 2128x

Dva měsíce utekly jako voda.  Dopsali jsme první písanku – Uvolňovací cviky, dopočítali jsme první sešit matematiky. Máme za sebou focení se Slabikářem, uklízení na hřišti v rámci projektu 72 hodin. Navštívili jsme kamarády ve školce a také jsme je provedli naší školou. Vyrobili jsme si rakety, které jsme vystřelovali po celé třídě. Děti také pomáhaly mamince Julinky, která nám ve třídě vyřezávala krásnou halloweenskou dýni, která teď zdobí vchod do školy. A pak jsme si také zařádili při Halloweenské angličtině.

Každou hodinu v českém jazyce začínáme ranním kruhem – povídáme si o všem, co nás zajímá  - o našich oblíbených pohádkách, o tom, co prožíváme, jak se bavíme, v čem jsme dobří a na čem pracujeme. Při tom se učíme naslouchat, reagovat otázkami, zapamatovat si informace, odpovídat na otázku. Pak většinou pracujeme v Živé abecedě a tuto krásnou knihu už brzy vyměníme. Čeká nás totiž Slabikář. Před čtením procvičujeme oči motorickým čtením a před psaním ruku i celé tělo. Víte, že jsme letos všichni praváci? V listopadu nás čeká velká věc – už od prvního týdne začínáme psát perem. Někdo dříve a někdo později – záleží na tom, jak má kdo uvolněnou ruku – zda drží dobře tužku a příliš netlačí na tuhu. A také skládáme slova z písmen – je to jako ve hře On words.

V matematice počítáme do 6 – sčítáme i odčítáme. Občas děláme chyby, většinou nám to ale jde, jako když bičem mrská. Používáme k tomu stírací tabulky, počítáme na počítadle, používáme i fazole, krokujeme po třídě, vyplňujeme pyramidy a také se bavíme se zvířátky dědy Lesoně. Už známe myš, kočku, kachnu a psa. Některé děti si pomáhají počítáním na prstech – proč ne, mají je vždycky při sobě.

V angličtině začínáme hodinu otázkami – What´s your name? Where are you from? How old are you? a děti krásně odpovídají. Umí nová slovíčka – čísla, barvy a teď nás čekají zvířátka – nejdřív ta na farmě a pak i ta ze zoo. Všichni rádi zpívají písničky např. Rainbow nebo Ten little monkeys.

V žákovských knížkách už nemáme samé jedničky – občas tam přistane i horší známka. Většinou za to, když někdo odbyde svoji práci. Ale to se nestává často. Navíc  - i chybami se učíme!