Plzeň říjen 2017 Erasmus+

Zveřejněno: 6. 10. 2017, zapsal: Jana Šopejstalová, přečteno: 2720x

V pondělí 2. října vyrazili tři páťáci naší školy – Adélka Kalčicová,  Jirka Rejzek a Štěpík Šedivý – na setkání žáků tří národností (české, slovinské a holandské) v rámci projektu Erasmus+ - Talent Education.  Setkání v Plzni je tentokrát zaměřené na téma Voda. Metodou Design Thinking děti zkoumají vodu například jako lék, jako živel, jako zdroj.

A jak si to ti  naši užívají?

 V pondělí jsme byli v Mariánských lázních – samozřejmě, že jsme navštívili kolonádu a ochutnali všechny léčivé prameny – i ty smradlavé. Nezapomněli jsme ani koupit teplé oplatky Kolonáda a s průvodkyní si užít prohlídku lázní a poslechnout si zpívající fontánu. V úterý jsme v bazénu na Slovanech poznávali vodu jako živel – se záchranáři jsme se učili první pomoc, záchranu topících se lidí a TOP bylo potápění s výstrojí. Chvilka času zbyla i na tobogán. Odpoledne jsme pak byli na Gymnáziu Luďka Pika ve fyzikálních, chemických a biologických laboratořích. Nejlepší byla fyzika – to vám ve škole předvedeme, ale chemie taky stála za to – to se ale předvést nedá. Středu jsme strávili v Techmánii - užili jsme si legrace, i když jsme tu nebyli zdaleka poprvé... V planetáriu nám ještě promítli 3D film o vodě z komety a už jsme se těšili na čtvrteční poznávání Boleveckého rybníka! Počasí nás malinko zmrazilo, ale objevy za to stály. Dokonce jsme pozorovali při práci vodní kombajn. Nakonec jsme roztáli na svačině v chalupě boleveckých rybářů. Po obědě se už pilně pracovalo na dokončení projektů a prezentací - naše skupinka řešila problém nedostatku pitné vody
v pouštních oblastech aneb jak získat pitnou vodu z užitkové a jak ekonomicky využít vodu dešťovou nebo říční. Páteční dopoledne plné nápaditých prezentací zakončilo týden zážitků, kde také vznikla nová přátelství - dokonce mezinárodní!