MŠ-Kufr plný knih

Zveřejněno: 9. 2. 2023, zapsal: Zuzana Holubjaková, přečteno: 263x

V uplynulých dnech se naše školka zapojila do krásného projektu s názvem Kufr plný knih, který v dětech prohlubuje vztah ke knihám. Měli jsme k dispozici kufr s třiceti knihami, se kterými se děti seznamovaly a nadále pracovaly.

Děti z Motýlků si připoměly, jak se chováme ke knihám a jak otáčíme stránky, popisovaly obrázky a domýšlely děj příběhu. Nejvíce se jim líbila kniha Jak myška snědla měsíc.

Berušky zas oslovila knika s názvem Knížka, která se čte pomocí dotyků. Je potřeba s ní zatřást, někde poklepat, jinde fouknout do barevných puntíků. I s dalšími knihami děti rozvíjely pozornost, zrakové vnímání nebo fantazii. 

 Včeličky si užívaly s knihou o voskovkách, ve které měly popsat, o čem asi knížka bude při pohledu na obal knihy. Poštovský panáček jim dovezl dopisy, v nichž voskovky kreslily obrázky se svou určitou barvou (co s nimi chlapeček kreslí) a z obrázků měli vyvodit (práce ve dvojicích), co voskovky nakreslily. Poté paní učitelka četla dopisy od jednotlivých voskovek a děti měly zvedat obrázky barvičky, která nejspíše dopis psala. Byly to dopisy většinou smutné, plné přání, co a jak by měl s nimi chlapeček kreslit. Některé byly také unavené, kreslil s nimi moc nebo s nimi kreslil málo. Nakonec měla celá třída vymyslet, jak si všechny barvičky udobřit a udobřila je společným obrázkem, na kterém byly znázorněny úplně všechny.

Knihy všem posloužili i při čtení před spaním a jako inspirace pro další činnosti.