Konec pololetí u prvňáčků

Zveřejněno: 31. 1. 2017, zapsal: Jana Šopejstalová, přečteno: 2546x

V listopadu se v naší třídě událo něco nového. Hned začátkem měsíce jsme totiž začali všichni psát perem. Většina dětí se na to hrozně těšila a psaní perem si žáčci začali užívat. Bylo to znát i na našich písankách – o hodně se zlepšila úprava.  V písance číslo 3 už dokonce máme všichni jedničky. Při čtení jsme začali číst věty. Zpočátku byly ještě doplněné obrázky, ale pak se věty změnily v články a postupně jsme se dostali k prvním knížkám. Koncem roku nás proto navštívila paní knihovnice Jana Frühaufová a povídala nám o kráse čtení. Několik dětí ze třídy už čte plynule všechna písmena, a tak pomáhají ostatním, občas zaskočí i za paní učitelku.

V listopadu bylo několik možností pro rodiče, aby si školu dobře prohlédli. S většinou jsme se viděli na třídních schůzkách a na Dnu otevřených dveří. Ukázali jsme hodinu českého jazyka, tělocviku, matematiky a prvouky. Některé děti si ještě přišly odpoledne zahrát nové deskové hry.  

V prosinci jsme viděli při vánočním tvoření – v každé třídě bylo připravené pracoviště s vánoční tematikou – vyráběly se adventní svícny, těžítka, sušenkové ozdobičky a přáníčka. Koncem roku to pro nás bylo hodně náročné – kromě učení a zvládnutí návštěvy čertů jsme také pracovali na básničkách a písničkách – čekalo nás vystoupení u vánočního stromu. Ten se letos holoubkovským opravdu povedl – určitě nejkrásnější strom v republice. Ostudu si prvňáčci neudělali – nacvičili písničky Pásli ovce valaši a Vánoční a také jsme zakončili školní pásmo svým speciálním básničkovým přáníčkem. A po Novém roce jsme se zase sešli při třídních konzultacích, ale tentokrát v plné sestavě – rodiče, děti i učitelka. A že si bylo o čem povídat!

Po Vánocích jsme zase zabrali v učení – v matematice už počítáme do 20. Pořád používáme fazole, počítadla, tabulky, kameny, krokujeme, hrajeme si se zvířátky dědy Lesoně a přibylo nové matematické prostředí – autobus. Snažíme se každé číslo vtisknout do paměti, umět si ho představit. Ze tří čísel umíme vymyslet čtyři příklady. Při počítání využíváme vše, co můžeme, takže i prsty. Někteří z prvňáčků zvládají počítat i s přechodem přes desítku. Každý pátek pracujeme na výukových programech v počítačové učebně a někdo už počítá příklady pro druháky. Přibyla nám finanční gramotnost – povídáme si o penězích a jak se nenechat okrást při placení.

Angličtina je pro děti snadná. Perfektně zvládly čísla a barvy, v listopadu přibyla zvířátka, v prosinci části těla a v lednu i členové rodiny. Děti odpovídají na otázky, zpíváme si, hrajeme si se slovy, posloucháme angličtinu z cd. Nejradši ale všichni tancují, a tak si poslechneme i pěkné písníčky a zatancujeme si na ně.

V lednu nás mile překvapila sněhová nadílka – při tělocviku jsme tělocvičnu vyměnili za svah a užívali jsme si bobování. Umíme se ale i koulovat a dělat „andělíčky“.

A poslední lednový den jsme to všechno sečetli a vyhodnotili. Z cen žetonové soutěže měl radost každý malý prvňáček a vysvědčení pak bylo takovou třešinkou na dortu.