Třeťáci farmáři - školní výlet

Zveřejněno: 28. 5. 2017, zapsal: Hana Křejdlová, přečteno: 1796x

Ve čtvrtek 25. 5. 2017 jsme všichni vyrazili na školní výlet. Cíl – Farma Moulisových v Milínově. Cesta netrvala dlouho, takže jsme tam byli celkem brzy. Na farmě se nás ujala paní jednatelka, která se nám věnovala po celou dobu programu. Absolvovali jsme program s názvem Pekaři.

Paní jednatelka nás seznámila s provozem farmy, viděli jsme všechna zvířata, která na farmě mají, s některými jsme si i pohráli. Moc se nám líbili poníci a ovečky.  Po troše teorie jsme se dali do práce.

Vyzkoušeli jsme si práci s kosou, cepem jsme mlátili obilí, po hmatu jsme určovali semínka obilovin a pícnin, mleli mouku na mlýnském kameni z roku 1933, dojili kravku. Nejzábavnější pro nás ale bylo pletení housek a stloukání másla. Od mouky jsme byli skoro všichni. Někteří ji měli dokonce i ve vlasech a na tvářích. Byla to ale zábava. Všichni jsme si zapletli housku a potom podle fantazie si každý vyrobil, co chtěl. Někdo pletl šnečka, jiný srdíčko, další ptáčka. Všem se pletení povedlo. Nakonec nám paní kuchařky daly naše výtvory péct a my se věnovali další činnosti. Sloukali jsme máslo. Paní jednatelka nám ukázala ,,máselnici“, vysvětlila práci s ní , přinesla smetanu a my se dali do práce. Byla to docela námaha. Ale ten výsledek! Společnými silami jsme si stloukli máslo, které nám na chlebu velice chutnalo.

Svoji návštěvu na farmě jsme zakončili výborným obědem a nakoupením dárečků pro sebe i své blízké. Za svoji práci a snahu všichni obdrželi ,,Výuční list farmáře.“

Z výletu jsme se vraceli sice trochu unaveni, ale spokojeni a plni nových dojmů . Někteří z nás se sem určitě vrátí, aby si například zajezdili na koni nebo poníkovi.