Exkurze Plasy - technické muzeum

Zveřejněno: 9. 3. 2019, zapsal: Jana Šopejstalová, přečteno: 1582x

Ve středu 6. 3. jsme v rámci projektu MAP II vyrazili na exkurzi do Plas. Pro 40 žáků naší školy byl připravený program v technickém muzeu  - Centrum stavitelského dědictví Plasy. Děti dostaly možnost si postavit stěnu z kostek tak, aby nespadla, a most, který něco unese.

Perfektně připravený interaktivní program zapojil opravdu každého žáka.  Průvodkyně Kristýnka nechala děti otestovat nosnost různých druhů mostů, takže o legraci nebyla nouze. Páťáci si s údivem vyzkoušeli, že i člověk může sedět na vajíčkách, a Kačka ze čtvrté třídy zase demonstrovala pokus, při kterém se usadila na čtyři ruličky papíru. Úplně každý si vyzkoušel projektovat most přes řeku a zájemci o obor pak vytvořili pilíře ze špaget. Chvilička času zbyla i na to, abychom si zařádili na stavebním hřišti. Jako speciální a milý bonus jsme „ochutnali“ řemeslo v praxi a z exkurze si děti odnášely vlastnoručně vyrobenou mozaiku ze zbytků obkladů.

V Plasích nás přesvědčili, že řemeslo má zlaté dno a kdo umí, ten umí. A my se teď budeme snažit šířit moto muzea : „Kdo zná, neničí.“