Září v 1. třídě

Zveřejněno: 7. 10. 2019, zapsal: Hana Křejdlová, přečteno: 1071x

Prvňáčci si na režim školy zvykli rychle. I když si musíme stále připomínat pravidla chování, která jsme si spolu vytvořili, zvládáme vše a máme za sebou již velký kus práce. Po prvním měsíci umíme první písmenka – M, L, A, skládáme  první slabiky. První týden jsme tak trochu ,,bojovali“ s úchopem pera, ale dnes již držíme pero správně. Pomáhá nám k tomu hezká říkanka, kterou jsem se naučili a před každým psaním si ji připomeneme. Občas se sice někomu připlete prostředníček tam, kam nemá, ale pomocí říkanky vše napraví. Také jsme stihli zdramatizovat dvě pohádky –  O řepě, O Budulínkovi.

V matematice počítáme do 5, učíme se psát číslice. Nejvíce jsme asi bojovali s 3. V příštích dnech se naučíme další číslice. Umíme porovnávat čísla, řadit je podle velikosti, tvoříme a řešíme slovní úlohy, orientujeme se v číselné řadě, sčítáme a odčítáme v oboru do 3.  Procvičujeme geometrické tvary, učíme se pracovat na interaktivní tabuli. Prvouku jsme zahájili na téma: Domov, škola. Poznali jsme školní prostředí, okolí školy, známe svoji adresu. S orientací v silničním provozu nám pomáhá policista Leopold, který má pro nás spoustu rad a pracovních listů. V současné době se učíme o podzimu. Vyprávíme si o lese, o lesních zvířátkách, o počasí, lisujeme listy na výtvarnou výchovu a pracovní činnosti.

Moc nás baví cvičit. Rádi hrajeme různé honičky, soutěžíme, hrajeme míčové hry. Když počasí dovolí, cvičíme na hřišti.

V hodinách výtvarné výchovy a pracovních činností malujeme a vyrábíme . Třídu i chodbu už máme vyzdobenou různými obrázky z výtvarné výchovy. Domů si za svoji práci odnášíme smajlíky a jedničky.

Snažíme se dodržovat pravidla, která jsme si společně vytvořili – chovat se k sobě hezky, udržovat pořádek, hlásit se a také naslouchat druhým. Jde nám to celkem dobře, i když je někdy  potřeba pravidlo připomenout. To se pak na konci vyučování objeví na týdenním plánu třeba i zamračený smajlík.

Prvňáci jsou veselá parta 10 kluků a 5 holčiček. Rádi a hodně štěbetají, smějí se. Jsou zvídaví, pracovití a veselí.