MŠ - Motýlci a Březen - měsíc knihy

Zveřejněno: 17. 3. 2024, zapsal: Tereza Raizerová, přečteno: 115x

Březen - měsíc knihy u Motýlků

S tématem Země pohádek jsme se s Motýlky podívali do pohádky O Červené Karkulce. Zvládli jsme skládat puzzle s pohádkovými postavami, splnili jsme bludiště - cestu Karkulky lesem, skládali jsme víčka do knihy pohádek a tím jsme se učili posloupnost střídání barev. Trénovali jsme tiskání, stříhání, skládání tvarů dle předlohy, vyzkoušeli jsme si pracovní list, díky kterému jsme si procvičili zrakové rozlišování, paměť i pozornost. 

Na veliké tabuli jsme měli předkreslenou velikou knihu a "psali" jsme do ní. Tímto grafomotorickým cvičením jsme si uvolnili ručičky.

Paměť, pozornost i slovní zásobu jsme si procvičovali v rámci obrázkového čtení, řazení děje pohádky dle obrázků a hlavně díky divadelnímu představení. Paní učitelka nám zahrála loutkové dívadlo - pohádku o Červené Karkulce a my jsme následně vyprávěli, o čem pohádka byla a co se nám v pohádce nejvíce líbilo.

S dětmi jsme si uspořádali čtenářskou dílnu trochu jinak - každý dostal slovo a sám nám ukázal svou nejoblíbenější knížku. Také jsme vyrobili záložky do knížky pro naše maminky a obdarovali jsme je v rámci MDŽ. 

Říkali jsme si zásady, jak se ke knížkám správně chovat, povídali jsme si o knihovně a porovnávali jsme knížky dle velikosti i jejich obsahu. Zjistili jsme, jak velký význam knihy mají.

Stihli jsme vyrobit velké velikonoční vajíčko do soutěže.

Naučili jsme se novou písničku: Do pohádky, kterou jsme si zazpívali, zatančili a také zahráli na hudební nástroje.

Tělíčko jsme si procvičili v rámci dechového cvičení s knihou a také při překážkové dráze motivované cestou do Země pohádek.

Ani venku jsme se nenudili. Díky lepšímu počasí jsme si mohli dopřát i delší vycházky po okolí a do lesa.V lese jsme si vyzkoušeli slalom mezi stromy, chůzi po nerovném terénu a také jsme si zahráli pohybovou hru "cukr, káva".  Pozorovali jsme změny v přírodě, jak se země po zimě probouzí. Sbírali jsme přírodní materiál na výrobu hnízdečka pro soutěžní velikonoční vajíčko.

V dalším týdnu jsme byli v rámci prázdninového provozu pospojovaní do jedné třídy a seznámili jsme se tak i se staršími kamarády.

Už se moc těšíme na další společně strávený čas.

file icoMŠ - Motýlci a Březen - měsíc knihy.zip